Bloggen blogg muthafuckas !!!


Från FRA till PKU
fredag, 27 juni, 2008, 22:56
Filed under: Politik, Samhälle | Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Nu börjar regeringen komma igång riktigt ordentligt så håll i hatten och gräv fram nåt brunt ur garderoben, FÖR NU BLIR DET ÅKA AV SERRU !!

Det senaste liberala genidraget är att lura alla som råkat födas efter 1975. Ända sedan dess har blod- och vävnadsprov från alla nyfödda lagrats i det sk PKU-registret.

Syftet med registret var från början att ge forskare tillgång till olika blodprover för forskning kring sjukdomen fenylketonuri (PKU). Men idag antar jag/hoppas jag att registret, som innehåller data från 3 miljoner svenskar och är en av världens största biobanker, även används till mer generell medicinsk forskning.

Syftet är således gott och åtnjuter mitt fulla godkännande och gillande :)

Men så här bra och trevligt kan det ju inte få vara tycker de bajsbruna i regeringen och tillsatte för ett tag sedan en utredning med syfte att helt stöpa om den nuvarande biobankslagen. De vill, och detta känns för mig som raka motsatsen till nuvarande lagstiftning, tex tillåta polisen att rota runt efter brottsmisstänktas DNA i registret. Det kanske låter som en bra grej men med tanke på hur regeringen hittills har skött frågor som handlar om integritet och skydd för den lilla människan så undrar iaf jag vad detta EGENTLIGEN innebär och fasar för vad nästa steg på deras agenda kan vara. Det blir inte bättre av att regeringen även ifrågasätter om vi i fortsättningen ska få lov att begära utträde ur PKU-registret.

Och kom ihåg att när våra föräldrar en gång i tiden godkände lagringen av vårt vävnadsprov så var det med en glasklar lagstiftning om att proverna ENBART och ENDAST skulle användas i forskningssyfte. Att nu retroaktivt förvränga den lagen, och våra föräldras godkännande, till ännu en privatlivsföraktande storebrors-känga i bröstkorgen motsätter iaf jag mig, om inte annat så av princip.

Jag ser även fler faror framför mig i regeringens resonerande. Som sagt så beställde ju regeringen för ett tag sedan en utredning av biobankslagen och gav då dessa instruktioner till utredaren:
”När det avgörs hur starkt skyddet av integriteten bör vara måste också en bedömning göras av vilka värden som går förlorade om materialet i en biobank inte kan komma till användning.”

Någon mer än jag som ryser lite? Inte? Men om vi byter ut ordet ”biobank” i ovanstående citat mot ordet ”databank” kanske det går en liten ilning över ryggraden. När nu FRA-lagen just har klubbats/tvingats igenom så känns det inte så jävla trevligt att ha en regering som så lättvindigt är redo att bryta upp en lagstiftning och kasta den enskilda människans integritet åt sidan för ”den stora goda sakens skull”.

Här sitter ju staten på en stadigt växande biobank över oss alla och från och med 2009 kommer staten att sitta på en stadigt växande databank om oss alla.
Och det enda vi kan göra är att hoppas att regeringen, den nuvarande och alla framtida, vill oss väl, använder sitt omdöme och respekterar den enskilda medborgarens fri- och rättigheter. Jag tror bestämt att det står något i regeringsformen om den saken…

————————————

Här följer en lathund för den som vill gå ur PKU-registret. Jag kommer att skicka in min begäran nästa vecka, det gäller tydligen att passa på så länge man får.

[STAD] [DAGENS DATUM]

Jag vill meddela att jag, [FULLSTÄNDIGT NAMN] [(PERSONNUMMER)], härmed återkallar mitt tidigare samtycke för användning av mina vävnadsprover.

Enligt §6 lagen om biobanker i hälso- och sjukvården (SFS 2002:297) ska därmed vävnadsprovet omedelbart förstöras.

Moderns namn: [FULLSTÄNDIGT NAMN]
Moderns personnummer: [PERSONNUMMER]
Sjukhus/BB: [PLATS FÖR FÖRLOSSNING]
Födelsedatum: [DATUM DU FÖDDES, ÅR MÅNAD DAG]

Adress dit bekräftelse skickas:
[NAMN]
[ADRESS]

[DIN UNDERSKRIFT]

Och detta papper skickar du till:
PKU-laboratoriet
CMMS C2-71
Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge
141 86 Stockholm

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Länkar: SDS1, SDS2, SDS3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6

SDS4, DN8, SvD7, SDS5, DN9, SvD8,

Andra bloggar också om detta: Thomas Tvivlaren, Opassande, Mothugg, Rick Falkvinge (pp), projO

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Linux

Från FRA till PKU | Bloggen blogg muthafuckas !!!

Trackback av Linux
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: