Bloggen blogg muthafuckas !!!


Jag har också planerat en skolmassaker.
tisdag, 13 november, 2007, 13:35
Filed under: Film, Musik, Samhälle | Etiketter: , , ,

Precis som dom unga männen på Enskede Gårds Gymnasium.
Eller nej förresten, jag var bara 10 år och begärde aldrig ut några ritningar över skolbyggnaden, och jag läste inte vapentidningar, och 1987 hade jag inga andra skolmördare att dra inspiration ifrån eller jämföra mig med.

Det jag hade ”planerat” att göra var att gå fram och ställa mig framför klassen och börja skjuta. Först mot dom och sedan mig själv. Fast ibland fantiserade jag om att gå fram och bara skjuta mig själv, så att dom skulle så hur jävla synd det var om mig. Faktiskt inte helt olikt det som skildrades i 1993 års Pearl Jam-video ”Jeremy”.

Jag undrar vad som hade hänt om jag som 10-åring plötsligt hade fått ett vapen i min hand och möjlighet att omsätta fantasierna i verklighet. Antagligen hade jag fått väldigt kalla fötter.

Kanske hade killarna i Enskede också fått det. För att klara av att göra något sådant här PÅ RIKTIGT så måste man nog först ägna en viss tid åt att hjärntvätta sig själv. Då hjälper det nog om man är två. Tillsammans kan man skapa en fantasivärld där en skolmassaker faktiskt är tänkbar och till sist absolut nödvändig. Dylan och Eric i Columbine var ett sådant par. Finländaren chattade tydligen intensivt med en 14-årig amerikan som hade liknande planer. Killen på Virginia Tech hade också vissa chattkontakter.

Det kan nog också gå lite prestige i sådant här hur märkligt det än låter, och är man två så får man ju inte vara den som fegar ur. Det måste i en sådan situation vara mycket svårt att dra i nödbromsen. Sådant kan man filosofera över i all oändlighet. SVT hade planerat att visa Gus Van Sants film Elephant dagen efter massakern i Finland. Jag inser att det hade blivit ett jäkla liv om dom hade sänt den men om folk verkligen hade satt sig ner och tittat istället för att förfasa sig så hade dom antagligen blivit lite klokare. Elephant är en långsam, kontemplativ film. I filmen skildras, i en nästan dokumentär visuell stil, en skoldag som börjar som vilken som helst men slutar i en massaker utförd av två killar. Det är uppenbart att killarna upplever sig kränkta och utanför men några direkta svar på frågan ”varför” ges inte. Men det hindrar inte filmen från att väcka tankar och diskussioner. Det hade varit perfekt att sända den just när ämnet var så aktuellt.

AB SvD I DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 SDS SVD2

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Kommentera so far
Lämna en kommentarKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: